Trippin South East Asia: Singapore Part 5.

IMAG0081

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Jom sambung kasi habis cerita kat Singapore! 😀 For those who missed previous post, kat sidebar ada Trippin Singapore, check it out!
——————————————————————————————————————————
Since Fatt dah buat aku hooked up to the idea of sending postcard, aku pon ke Chinatown. Sebabnya most of postcards aku jumpa kat tempat lain semuanya S$1 sekeping, matiler nak hantar banyak2 kan. 

Buat mereka2 yang tersayang- termasuklah diri sendiri…
Idea nak ke Chinatown ni pon lepas minah kat reception bagi idea why don’t I go there since mostly souvenirs murah2. Alkisahnyer aku complaint cakap tak jumpa2 postcard murah..hihi

Aku gerak dari Singapore Science Centre terus ke Chinatown. Kiranya dari Jurong East take MRT to ChinaTown. Since they are both from different lane, you have to go to any nearby interchange. 

This is the real exit, aku keluar jalan jauh pastu ala2 sesat..cettt…
Macam2 ada kat sini, dari souvenir, household, baju, even perfume! Aku masuk lah kedai perfume tu, walaupun teramat murah tapi aku memang takda budget nak spent dah..haha..  Duit tinggal berapa kerat jer, kang jadi perlarian kat temasik! sadis!  
Lepas pusing2 semua kedai, mostly jual sekeping postcard S$0.50. Last2 aku gi satu kedai uncle ni, muka dia cam friendly, aku pon mengayat sedap lah..hahaha.. last2 dia bagi 5 keping untuk S$2, bargain! 

Selain tu, aku ambik lah satu fridge magnet sebab dulu aku tgk cousin2 aku ada benda tu, aku nak jugak! Harga fridge magnet okaylah, mostly between 5-6 pieces for S$10 and ada yang lagi murah, depends lah.
Manusia kat sini ramai giler, even local pon shopping sini. Korang nampak kan prices dia? Murah beb!

Besar gak tempat dia,aku pusing habis-habisan lah. Bila lah lagi nak datang kan? Satu jer tak best, tak jumpa tempat makan halal. T_T 


But aku memang kaki vegan gak lah, so bantai makan vegetarian food pon tarak hal. Tanya2, tengok2 kedai, bila rasa was2 takda, aku pon Bismillahirohmanirahimmmmmm… ngap! Makan vegetarian ni murah gak lah, S$3 for 3 meals/lauk. 
Percaya tak semua ni vegan? Serious rindu nak makan ni!

Besides that, banyak jugak gerai2 tepi-tepi jalan tu yang jual desserts, mainly chinese desserts.  Yang aku makan ni baru S$2 jer, boleh pilih soup nak peanut atau ginger. The sweet balls ni ada filing2 tau, dari matcha to kacang merah! terliur beb!

Ginger soup with variety of sweet balls!Must try!
Chinatown ni memang aku recommend untuk cari souvenirs sebab time aku kat Bugis Street harga dia lipat ganda kot! Perghhh…nasib baik dah beli kat Chinatown. Tempat ni macam Petaling Street tapi cleaner and safer lah. So, mesti gi bila kat Singapore!

p/s: Thank you sebab bersabar baca, InshaAllah, takda aral melintang, soon Overland Trip Thailand will come in! 😀

Author: Rayyan Haries

A Malaysian boy's journey becoming a man through his journey travelling and volunteering around the world.

12 thoughts on “Trippin South East Asia: Singapore Part 5.”

  1. dah lama target nak ke singapor 2 3 hari. tapi modal tak sampai2 lagi ~_~

    btw, thanx for this post! sekurang2nya, aku dapat tau tentang ni! 🙂

    1. Hey aimanayie,,

      Percaya tak if aku ckp aku cover singapore 48 hours jer! Satu je singapore, bila tukar currency tu sakit sikit lah…duit kita jadi kecik..

      tapi singapore memang best! memang aku recommend habis! lain lah ko nak ke USS, tu lain cerita mahal dia..hahaha

    1. Salam Tina,

      Route singapore ni senang sikit nak buat, bagi rayyan lah. Ada passport, ambik train, sampai woodlands start lah adventure. Mungkin sakit sikit tang duit tulah, sebab duit kita tukar dpt sikit jew.. InsyaAllah..boleh lah buat! if Tina buat solo lagi syiok! heheh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge