Since aku travel sebulan, so agak banyaklah posts. Hehe..so, kita stilll lagi di Singapore, kalau korang missed the earlier parts, boleh lah baca Part 1 and Part 2. Enjoy! 

————————————————————————————————————

So, lepas habis Singapore National Museum, aku ingat nak gi lah jalan2 kat Fort Canning. I was told it was just at the back of the museum. Tapi atas faktor aku dah penat giler and hari pon nak gelap, aku forgo lah plan tu…

Aku jalan sampai NUS (National University of Singapore). Best kot faculty dalam town! So, dari NUS I took the bus to Dhobi Ghout station. Since aku pakai Singapore Tourist Pass, I just tap in and tap out. Easy! 

Ni rupa bus kat Singapore. Double decker yo! Tapi aku malas naik atas..haha

Plan agak kacau bilau coz time ni dah dalam pukul 4pm lebih so banyak attraction dah nak tutup. Jadi aku tukar plan gi The Merlion Park. Dari MRT Dhobi Ghout, take the train to Raffles Place (NS26/EW14) lepas tu walk jer towards Esplanade.  Takpon info lain aku tahu, take TIBS bus 167 or 182 from Orchard Road.

Ini bukan lucah pedophile yer..haha..ni antara statues yang ada along the canal to The Merlion Park.



Along the way to The Merlion Park ni ada macam-macam attractions jugak. So take time to stroll along the canal, and kalau ada orang jual ice-cream, beli and fefeeling lah anda. haha.. Best kot jalan2 sambil makan ice-cream… ;p


Kalau nak buat mesyuarat MLM pong boleh kat sini…haha


Nak jalan ke The Merlion Park tu bolehlah jauh distance dia. Tu yang aku cakap take the time to experience everything. Best tengok orang2 kaya Singapore ni…hehe.. Sambil2 tu boleh kenal2 backpackers lain macam aku..muka tak malu kan tegur2 orang? :P


Told ya, meet Deon, Ree Ree and Fifie from Indonesia!


I met this trio on the way to The Merlion Park. Ingatkan local..hehe…They were there for this famous Kpop concert. Aku pon tak tau concert sapa but sanggup ko travel all the way untuk tengok. Sungguh kipas susah mati habis! 

Terus click kot, dari situ terus jalan2 together sampai Merlion Park. Even after that I brought them back to my hostel since diorang pon takda place to stay lagi. Unfortunately takda bed dah kat The Inn-Crowd, so kita berpisah disitu.. wuhuuu… T_T best kot hang out dengan diorang. Mekasih you guys! Gue had fun banget! :D


Tadaaaa!! Ini lah si famous Merlion! go kisskiss hughug xD

Tempat ni actually by the seaside, ada eateries gak around this around. But me being cheapskate of coz lah I skip all these over-priced food place. Ada yang kecik gak Merlion ni, so make sure you guys walk till hujung. Agak amazing gak lah tempat ni walaupun kecik jer…

The view takyah cakaplah…AMAZING… aku agak speechless bila sampai kat situ. I spent almost 2 hours gak duduk kat situ sembang2 and memikirkan apalah aku nak buat ngan hidup aku ni. Serious…

See…now close that mouth! haha
Mesyuarat 2 negara, “esok gue hantar bekalan tempe buat lu ya cuy!”

Persetujuan dicapai! Bekalan tempe tak akan terputus. Misi damai tempe berjaya! hehe

I like The Merlion Park, besides it being a symbol for Singapore, it’s actually a cool place to hang out. Plus the scenery, time well spent there! And it’s FREE! Who doesn’t like free place..haha

Cubaan menjadi model hebak.Failed! -_-” 

So yeah, kalau ada chance, take time and datang sini tau! Walaupun seketui dua ja si Merlion ni tapi the scenery tu sangat sangat sangat AWESOMEEEE…

p/s: Lepas The Merlion Park aku balik and tido, next day adventure aku update later lah..

to be continued…


——————————————————————————————————————–
btw, checkout:


P6041638.JPG  P6041654.JPG 

Karnival Fotografi Warisan Selangor kini kembali! Karnival ini merupakan tahun kedua karnival fotografi di atas jambatan. Bermula 9 pagi sehingga 9 malam, anda berpeluang merasai keriangan 12 jam tanpa henti di atas jambatan Sungai Klang. Antara program yang disediakan ialah Pameran Fotografi terbanyak sepanjang Sungai Klang, Photo Walk Hunt, Clikr! Station Game, Pertandingan Mewarna Bingkai Gambar, Pertandingan Merakam Gambar Model, Pertandingan Karnival Solekan, Persembahan, Pertandingan Beli & Menang dan banyak lagi.

Untuk maklumat lanjut, sila menelefon 016-7151703 atau emel kepadashpc@pcp2u.my.

Tarikh: 26 Mei 2012 (Sabtu)

Masa: 9 pagi – 9 malam

Tempat: Jambatan Kota, Klang

Masuk adalah percuma.

6 Thoughts on “Trippin South East Asia: Singapore Part 3.

  1. wahhh,besttnyeee

  2. menarik lepak2 kat singapore ni, mcm buat rumah sendiri plak :p

    nk continue reading..

  3. heeeee kak cawan datang comment! :D

    hahahaha…agaklah..walaupun kejap jer coz starting point (And agak mahal! ) -_-“

    nak update ni..penyakit malas lebihh…haha

  4. hi….
    seronok baca kisah singapore u. Nak tanya sikit la..hehe macam mane nak taw naik bas ape ke, mrt ape ke kt singapore. pakai maps or ape eh..? mind to share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Post Navigation