Trippin South East Asia: Singapore Part 4.

IMAG0065

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

I know tak habis2 lagi cerita Singapore but I promise lepas ni aku akan masuk cerita kat other countries lak..haha..hopefully, so in case korang terlepas post lepas2, boleh baca kat sini Part 1, Part 2, Part 3.
————————————————————————————————————————
 
Alkisahnya, aku semangat bangun pagi2 tu breakfast kat hostel semua. Okaylah, normal American breakie with coffee! Yums, ingatkan nak ajak mamat Aussie yg belanja aku makan lunch tu jalan2 sekali aku tengok dia ting tong tidor kat common area. I bet they drank a lot malam semalam! LOL… aku minum vitamin water jer lah…ting tong sugar ja! 😛
 
So, since dalam kepala otak aku dah set mesti visit at least one science centre (katanya peminat tegar sciences!), so aku surf sikit information online, route and pricing semua. Set to go lah! 
 
Sekali, ada 2 orang mamat Swedish ni yang aku sembang2 kat common area malam semalam tanya aku nak gi mana. Aku cakap Science Centre and dengan tak malunya ajak lah diorang gi sekali. Diorang cakap okay, tunggu diorang mandi jap semua terus gerak. Lupa lak, these 2 guys are Dante and Marcus. 
 
In order to get to Singapore Science Centre, you can take MRT to Jurong East Interchange, since aku dari Little India, tukar kat Dhobi Ghout untuk ke Jurong East. Like I said before, aku pakai Tourist Pass, so senang giler lah. Dari Jurong East tu, nak jalan kaki pon boleh but aku kejar masa kan, so ambik bus. Korang boleh ambik bus number 66, 198, or 335  and Science Centre ni is only 2 bus stops away.  
 
 
 
Masa aku kat Singapore Science Centre ni adalah pulak macam2 exhibition dari Dinosaur ke historical sciences. Ikutkan hati mau aku masuk semua gak tapi apakah daya, duit aku bukan ala2 kepuk NFC tu..hihi… last2 aku ambik package Snow City + Science Centre, harga ticket S$ 16 . Okaylah…tang snow tu aku jakun sebenarnya, ye lah dulu2 time kanak2 ribena jer pernah masuk kat Genting. 
Yang sweetnya, mamat Swedish 2 orang ni siap cakap “Go on, enjoy the snow, we’ll wait for you! “. Ye lah diorang kan datang Asia nak skip snow yang aku lak jakun..haha.. Kira baik gak lah diorang tunggu kat Mcd dekat sejam aku main snow. Tack Dante och Marcus!
 
Snow City kat sini kecik jer, tapi tak crowded, best lah. Siap ada photographer yg baik and cute tolong ambik gambar! Haha…macam2 dia suruh aku posing. Tapi harga confirm mahal nak mampus. Sekeping dalam berapa belas dollar tah…memang tak ambik lah.
 
 
Ni aku curi tangkap kat counter dia, akak tu pusing jer aku snap!hihi…cheapskate tol!
Ni kat luar, kat dalam takleh bawak camera. Time aku tempek kat FB, ramai tetipu ingat aku betul2 kat Amsterdam.. hihi…sorry guys!
 
Kat dalam ni ada macam2 sections, like seriously besar and of coz wayyy better than our Pusat Science Negara. duhhh… Aku enjoy sangat2 sampai lupa nak snap2 gambar. Seriously perak lagi jakun masuk dalam tu. Aku rasa macam budak2 balik. 
 
Aku rasa ada gak dalam about 2 hours plus lah dalam tu but still takleh nak cover all areas. Actually aku ngan Dante and Marcus plan nak gi Chinatown after the Science Centre and diorang pon nak kejar city tour diorang.
 
 
Ni jer satu2 nya gambar aku ngan Marcus. Tapi aku yakin kalau Fatt tengok mamat ni, cair! haha… dia kan taste2 european ni. 😛
 
Ni gambar Dante ambik.  Tu jer lah pon gambar…sadiss..
 
 
So, kitaorang berpisah kat MRT interchange jer. Aku head ke Chinatown, diorang balik hostel. Ingatkan dapat jumpa diorang sekali aku balik, diorang still our touring. Sedih gak tak dapat cakap goodbye but we keep in touch on FB. 
 
 
Anyhow, nak tau lebih lanjut pasal Science Centre ni leh gi website here.
 
p/s: Ada lagi dalam 2 post kot sebelum aku masuk entry Thailand lak.. hang on with me k! Danke! 😀

Author: Rayyan Haries

A Malaysian boy's journey becoming a man through his journey travelling and volunteering around the world.

6 thoughts on “Trippin South East Asia: Singapore Part 4.”

  1. Lizzie, hahhahahahahhahahaha…. tau tak takpa. Mamat 2 orang tu ckp kat I, we hate snow! Sebab time diorang kat singapore tu, sweden winter teruk…tu lah asia ni popular! 😛

  2. kuang hasam bile aku kata aku taste european?? hahaha. anyway betul, omputih mmg nyampah dgn snow unless klu dorg tu gile snowboarding & skiing. aku pun nyampah klu travel time snow sbb sejuknye tuhan je tau. nak kencing seksa, berak pun seksa…mandi lagilah seksa!! @__@

  3. fatt: hahahahhahahahahahahhaha…. aku tak tau nak balas apa. 😛

    but snow dlm ni mesti tak sama ngan snow betul..haha..tapi tu lah time aku travel SEA ni , ramai yg tempat diorang winter lari asia..susah eh snow…aku ingat best… wuhuuuuu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge